Szybka ogórkowa
Składniki:
- ryż [1 op.]
- ogórek kiszony [2 ]
- agrest
- kostka rosołowa [1 ]
- mąka [2 łyżki]
- śmietana [2 łyżki]
- sól
- lubczyk [1 łyżka]
- koperek
- przyprawa warzywna [2 łyżki] (suszone warzywa)
Przygotowanie:
Zupa jest bezmięsna. Na szybko ;)
Przygotowanie:
Rozrywamy torebkę ryżu [może być mniej, bo będzie za gęsta, zależy jaki mamy garczek], wsypujemy do sitka i opłukujemy pod strumieniem zimnej wody z tej mączki.
Do garczka napełnionego 3/4 wody wsypujemy 2 łyżki suszonych warzywek [można zetrzeć świeże, ale jak na szybko, to na szybko ;) ], trochę przyprawy typu "Warzywko' czy 'Kucharek'. Stawiamy na gazie. Dodajemy kostkę rosołową [ja próbowałam i bez, jest również smaczna, a bez zbędnego glutaminianu ;) ]. Tak gotujemy 5 minut. Wsypujemy następnie nasz ryż i gotujemy aż zmięknie co jakiś czas mieszając aby nie przywarł. Gdy ryż będzie już miękki, dodajemy starte na dużych oczkach 2 ogórki kiszone [ale mniejsze, jak mamy duże, to jeden] i podgotowujemy znowu 5 minut. W kubeczku napełnionym do połowy wodą rozrabiamy 2 łyżki mąki, żeby nie było grudek, dodajemy 2 łyżki śmietany i wyrabiamy na aksamitną konsystencję. Wlewamy do zupy. Zagotowujemy 5 minut dla zabicia smaku mąki i dodajemy co kto lubi-koperek, lubczyk [suszony]. Ja daję to i to, bo kocham przyprawy ;) Może być natka pietruchy ;) Próbujemy-gdy jest mało kwaśna, można wycisnąć sok z połowy ogórka lub wlać troszkę zalewy ze słoika. Doprawianie już wg gustu ;)
Zupa jest bardzo smaczna; wcinał ją ze smakiem mój bratanek-rodzinny niejadek ;) a także moja siostra, która uwielbia tylko wszystko na mięsie ;)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: gulasz rybny
Komentarze
Powinna być tam przyprawa typu "Warzywko'