Chleb pszenno-żytni z otrębami
Składniki:
- mąka pszenna [2 szklanki] (chlebowa typ 750)
- mąka żytnia [1 szklanka] (razowa typ 2000)
- otręby pszenne [0.5 szklanki]
- płatki pszenne [2 łyżki] (lub orkiszowe, 2-3 łyżki)
- sól [1 łyżeczka]
- drożdże [7 g] (instant, suche)
- woda [350 ml] (ciepła)
- ocet balsamiczny [1 łyżeczka]
- kminek [2 szczypty]
- czarnuszka (przyprawa) [2 szczypty] (ziarna)
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy sól, otręby, płatki i drożdże. Mieszamy.
Wlewamy ciepłą wodę, ocet i wyrabiamy ręką ciasto 5-10 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
Przekładamy ciasto do wysmarowanej oliwką i obsypanej otrębami lub bułką tartą formy. Wyrównujemy wierzch zmoczoną w ciepłej wodzie ręką i posypujemy kminkiem i czarnuszką.
Odstawiamy chleb pod przykryciem (ściereczką) na 40 minut do 1 godziny (aż będzie równy z brzegiem blaszki).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni C i pieczemy przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180-190 stopni i pieczemy jeszcze 35 minut.
Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika, zostawiamy na kilkanaście minut w formie, po czym wykładamy na kratkę i czekamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: bananowy chleb
Komentarze