Chrupiące Piersi Kurczaka w Bekonie i Parmezanie
Składniki:
- pierś kurczaka [1 szt.] (podwójna)
- boczek surowy [250 g]
- jajka [1 szt.]
- bułka tarta [1 szklanka]
- ser parmezan (drobno starty)
- sól, pieprz [1 szczypta] (do smaku)
Przygotowanie:
Banalnie prosta potrawa, a jaka pyszna. Podczas pieczenia tłuszcz z boczku się wytapia i "paluchy" robią się chrupiące.
1. Filet umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na długie kawałeczki, które solimy i pieprzymy do smaku.
2. Jeżeli boczek kupiliśmy w kawałku, to kroimy go na cienkie plastry. W takiej samej ilości ile mamy kawałków kurczaka.
3. Owijamy boczkiem kawałki kurczaka, maczamy je w jajku i obtaczamy w bułce tartej zmieszanej z parmezanem. Ja dodałam do panierki trochę pieprzu cayenne, przez co potrawa nabrała "charakteru", lecz nie jest to konieczne, według gustu.
4. Tak przygotowane "paluchy" kładziemy na blaszce.
5. Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 stopni i pieczemy ok. 25-30 minut, do zarumienienia.
Smacznego!
Polecany film:
Poznaj 5 możliwych przyczyn bólu piersi!
Komentarze
Pycha, pycha i jeszcze raz pycha. Nie mogłam przestać jeść.
Brawo.
Dodaję przepis do ulubionych i będę często do niego wracać.