Schabowe w pomidorowym sosie
Składniki:
- pomidory [2 op.] (2 puszki, bez skórki)
- cebula [1 szt.] (1 duża lub 2 małe)
- czosnek [2 ząbki]
- oregano [1 łyżeczka]
- bazylia [1 łyżeczka]
- cukier [1 łyżeczka] (płaska)
- jajka [1 szt.]
- bułka tarta [0.5 szklanki]
- ser biały [100 g] (lub cheddar)
- pieprz cayenne [1 szczypta]
- natka pietruszki [1 szczypta] (do posypania)
- schab [450 g] (4 kotlety)
- sól [1 szczypta]
- pieprz [1 szczypta]
Przygotowanie:
Prosty przepis na nudnego schabowego:) Można go zastąpić piersią kurczaka.
1. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić lekko w rondelku.
2. Dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilkę podsmażyć.
3. Dodać rozdrobnione pomidory z puszki wraz z sosem, następnie oregano, bazylię i pieprz cayenne (lub ostrą paprykę). Gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
4. W międzyczasie obijamy schabowego, solimy i pieprzymy do smaku. Obtaczamy w jaku i bułce tartej, smażymy.
5. Gotowy sos przelewamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki (moja ma wymiary ok. 30x23cm), na wierzch układamy usmażone kotlety, przykrywamy je sosem i pokrojonym w cienkie plastry serem.
6. Zapiekamy ok. 20-25 min. w 200C. Na koniec posypujemy "zielonym".
Smacznego!
Polecany film:
Robert Harna - omlet francuski
Komentarze
Sos po 20min nie był tak rzadki jak u Ciebie, pomimo przykrywki cała woda odparowała... Samo połączenie schabowego i tego sosu nie przypadło nam do gustu.
Smakowo dałabym 2*, jednak za czytelny opis i zdjęcia "krok po kroku" dodaję 1*.
Do dania niestety z pewnością nie wrócimy.