Składniki:
- na przełożenie
- śmietana kremówka [0.5 l] (schłodzona)
- cukier puder [3 łyżki] (do kremówki)
- truskawki [0.5 kg] (mogą byc mrożone)
- dżem truskawkowy [200 g]
- na poncz
- herbata cytrynowa posłodzona 2 łyżeczkami cukru [0.5 szklanki]
- wódka/ rum [50 ml] (kieliszek)
- biszkopt
- jajka [5 szt.]
- mąka pszenna [0.75 szklanki]
- cukier biały [0.75 szklanki]
- mąka ziemniaczana [0.25 szklanki]
- kakao [1 łyżka]
- czekolada deserowa [50 g] (pół tabliczki, starta)
- sól [1 szczypta]
Przygotowanie:
Tort jest przepyszny, upiekłam na urodziny siostry, wszytskim smakował i musiałam drukowac kilka przepisów
Biszkopt (lepiej upiec dzień wcześniej):
Do osobnej miski przesiać mąki i kakao, wymieszać. Ubić białka z szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka, cały czas miksując. Wyłączyć mikser. Przesiać mąki do masy i wymieszać łyżką. Dodać startą czekoladę, wymieszać. Wylać na blachę 18-20cm. Piec ok. godziny do suchego patyczka w 160-170˚C. Ostudzić w piekarniku. Zimny wyciągnąć z formy przekroić na 4 blaty.
*Herbatę wymieszać z alkoholem. Naponczować nią biszkopty.
*Ubić kremówkę z cukrem pudrem (można dodac taki fix, żeby było sztywne).
Tort układać na paterze warstwami:
*biszkopt,
*1/3 bitej śmietany+połowa truskawek pociętych w połówki,
*biszkopt,
*dżem truskawkowy (starczy pół słoika+ nie smarować grubo przy brzegach, bo wypłynie i ubrudzi bitą śmietanę),
*biszkopt ,
*1/3 bitej śmietany+reszta truskawek,
*biszkopt
Obłożyc i udekorowac resztą bitej śmietany, boki można posypac startą ciemną czekoladą.
U mnie tort został po prostu obłożony bitą śmietaną i różami ulepionymi z masy cukrowej.
Polecany film:
Elżbieta Żołek - Tort bezowy
Komentarze