Bułki na jogurcie
autor: Kilus17,
kategoria: bułki i rogaliki , dodano:
2012-03-26
Składniki:
- mąka pszenna [500 g]
- cukier [1 łyżka]
- sól [1.5 łyżeczki]
- jogurt naturalny [200 g]
- mleko [120 g]
- jajka [1 szt.]
- masło [60 g]
- drożdże [7 g] (instant)
Przygotowanie:
Wszystkie składnki (w temperaturze pokojowej) włożyć do miski i zagnieść ciasto (można użyć miksera - ja tak zrobiłam). Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1 1/2 godziny. Następnie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, uformować wałek i podzielić na 12 równych części. Uformować okrągłe bułeczki. Obtoczyć je w oleju i ułożyć w natłuszczonej tortownicy lub na blasze. Formę przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do temp. 200ºC. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu lub makiem. Piec 20-25 minut.
Zamiast jogurtu naturalnego można użyć jogurtu owocowego i wtedy uzyska się słodkie bułeczki.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: rogaliki z malinami
Komentarze