Chocolate scones
Składniki:
- mleko [150 g]
- cukier [1 łyżka]
- soda oczyszczona [1 łyżeczka]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- mąka [270 g]
- czekolada [55 g] (groszki czekoladowe)
- masło [70 g] (lekko zmiękczonego masła, pokrojonego na kawałki)
Przygotowanie:
Mąkę przesiej ze spulchniaczami. Rozetrzyj z masłem pomiędzy palcami, aż nie osiągnie konsystencji drobnych chlebowych okruszków. Dosyp cukier i chocolate chips. Mieszając, stopniowo dolewaj mleko i zagnieć - ciasto powinno być miękkie i dawać się bez problemu uformować.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 2,5 cm. Pokrój go na 10 kwadratów i umieść w formie, oddalone od siebie. Wierzch bułeczek posmaruj odrobiną mleka.
Piecz w 220 st. przez ok. 10-12 minut. Przestudź lekko.
Smacznego!
Przepis z "1001 Cupcakes, Cookies & other tempting treats"
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: parówki w cieście naleśnikowym z warzywami
Komentarze