Składniki:
- jajka [1 szt.]
- cukier puder [6 łyżek]
- cukier waniliowy [2 szt.]
- masło
- śmietana [0.5 szklanki]
- sól
- ser twarogowy [50 dag] (tłusty)
- mąka tortowa [10 dag]
Przygotowanie:
Twaróg umieścić w misce, rodrobnić widelcem. Dodać całe jajko oraz szczyptę soli. 2 łyżki cukru pudru wymieszaj z jednym opakowaniem cukru waniliowego oraz połową porcji mąki. Utrzeć gładkie ciasto.
Resztę mąki wysyp na stolnicę.
Połóż zagniecione ciasto twarogowe i rozwałkuj na płat o grubości ok 1cm
Za pomocą szklanki wykrawaj placki.
Obtaczaj je w pozostałej na stolnicy mące.
Na każdym placuszku tępą stroną noża wyciśnij kratkę.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki masła.
Partiami wkładaj placuszki.
Opiekaj z dwóch stron na złoty kolor.
W razie potrzeby rozpuszczaj kolejne kostki masła.
Drugie opakowanie cukru waniliowego wymieszaj z resztą cukru pudru,
słodką mieszanką posypuj jeszcze ciepłe placuszki.
Od razu podawaj na stół.
W osobnym naczyniu serwuj do serowych placuszków śmietanę.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: placki z cukinią
Komentarze