Zapiekanka z łososia
Składniki:
- ziemniaki [4 szt.]
- pieczarki [25 dag]
- cebula biała [1 szt.]
- cukinia [1 szt.]
- tymianek [3 łyżeczki]
- sok z cytryny [5 ml]
- sól [3 szczypty]
- filety rybne [2 szt.] (surowy łosoś)
- ser mozzarella [40 dag]
- pieprz [1 łyżeczka] (cytrynowy)
Przygotowanie:
Ziemniaki podgotować, pokroić w kostkę. Cebulkę i pieczarki pokroić, podsmażyć z tymiankiem. Łososia obrać ze skóry, pokroić w kostkę, natrzeć pieprzem cytrynowym i skropić cytryną. Cukinię obrać (jak młoda - nie), wyjąć pestki, pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wyglądają dobrze jeśli się je pokroi niezbyt drobno- najlepsze są kostki ok. 2x2 cm. W naczyniu żaroodpornym układać warstwy: ziemniaki - posolić+potymiankować, pieczarki, cukinia- posolić+potymiankować, łosoś- posolić+potymiankować. Na wierzch położyć pokrojoną mozarellę, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika 180 st.C (termoobieg 160 st.C) na ok. 20 minut. Zdjąć pokrywę z naczynia, wstawić odkryte na dalsze 10 minut.
Po tym czasie sprawdzić - jeśli ryba jest upieczona - można jeść :)
14.12.2009
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: jajka faszerowane
Komentarze
Wyszło smacznie, szybko, a zadowolenie mojego wymagającego taty - bezcenne