Kruche babeczki z kremem orzechowym
Składniki:
- Ciasto kruche
- mąka [1.5 szklanki]
- masło [20 dag] (lub margaryna)
- cukier puder [0.5 szklanki]
- żółtko z jajka [2 szt.]
- cukier waniliowy [16 g]
- sól [1 szczypta]
- Krem orzechowy
- orzechy włoskie [25 dag]
- masło [25 dag] (lub margaryna)
- cukier puder [1 szklanka]
- żółtko z jajka [2 szt.]
- wódka czysta [50 ml] (lub rum)
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i zagniatamy ciasto. Gdyby nie chciało sie zagnieśc można dodać trochę śmietany 18%. Zagniecione ciasto owijamy folia i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone, rozwałkowyjemy i przykrywamy nim foremki na babeczki (foremek nie smarujemy niczym). Dociskamy ręką ciasto i wylepiamy nim dokładnie foremki. Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C na złoto (około 15 minut).
Upieczone, gorące babeczki ostrożnie wyjmujemy z foremek i studzimy.
Krem orzechowy:
Orzechy podsmażamy na patelni na złoto, aby wydobyć z nich aromat. Następnie mielimy je w maszynce do orzechów. Masło ucieramy na puszysta masę, porcjami dosypując cuekir puder. Następnie dodajemy po 1 żółtku i wszystkie zmielone orzechy. Na końcu dolewamy alkohol.
Ostudzone babeczki napełniamy kremem, przechowujemy w chłodzie i konsumujemy najlepiej w ten sam dzień lub na drugi dzień.
Smacznego!
*składniki na około 30 babeczek
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z kajmakiem i jabłkami
Komentarze