Ziemniaczane krokiety na waflach
Składniki:
- wafle [1 op.] (zwykłe suche wafle, prostokątne)
- ziemniaki [2 kg] ((około))
- cebula biała [2 szt.] ((około))
- boczek [0.3 kg] ((niekoniecznie))
- jajka [1 szt.] ((do panierowania))
- bułka tarta (do panierowania)
- przyprawy (sól, pieprz, do ziemniaków, inne ulubione)
Przygotowanie:
Ta potrawa jest tania i bardzo smaczna. Nie tak bardzo skąplikowana na jaką wygląda ;)
Ziemniaki obieramy i gotujemy. W między czasie smażymy cebulę, ewentualnie boczek.
Ilość składników podałam mniej-więcej, zawsze robię je "na oko".
Na stole rozwijamy zwykłą folię spożywczą. Układamy na niej wafle.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zgniatamy z odrobiną gorącego mleka na purre. Dodajemy podsmażoną cebulkę i od razu rozkładamy na waflach. Im bardziej gorące tym lepiej :) Smarujemy po całej powierzchni wafla. Kiedy posmarujemy ostatni wafel to pierwszy powinien już być miękki (pomaga w tym rozwinięta wcześniej folia). Zwijamy wafel, kroimy na pół, panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy do zarumienienia.
Ja lubię z sosem pieczarkowym. Smacznego :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pieczone bataty
Komentarze
przepyszna propozycja do mięs lub właśnie wspomnianego sosu pieczarkowego