Zapiekane Naleśniki z Pomarańczową Nutą
Składniki:
- naleśniki
- mąka [2 szklanki]
- mleko [2 szklanki]
- jajka [3 szt.]
- cukier waniliowy [0.5 op.]
- olej [2 łyżki]
- sól [1 szczypta]
- Nadzienie
- masło [50 g] (miękkie)
- cukier puder [30 g]
- cukier waniliowy [0.5 op.]
- skórka z pomarańczy [1 szt.] (z jednej pomarańczy)
- jajka [3 szt.] (podzielić na białka i żółtka)
- śmietana kwaśna [125 ml]
- ser twarogowy [250 g]
- cukier [40 g]
- rodzynki [50 g]
- POLEWA
- mleko [60 ml]
- śmietana kwaśna [1.5 łyżki]
- jajka [1 szt.]
- cukier [30 g]
Przygotowanie:
Przygotować naleśniki: składniki dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Ciasto powinno posiadać płynną konsystencję. Odstawić na 20 minut, potem usmażyć naleśniki (nie za cienkie).
Nadzienie: Masło zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skórką pomarańczową. Dodać żółtka, śmietanę i roztarty twaróg (można wcześniej zmielić twaróg, wtedy masa będzie gładka, ale nie jest to konieczne). Białka ubić z cukrem, delikatnie połączyć z masą twarogową, dodać rodzynki.
Naleśniki posmarować nadzieniem (wyjdzie dosyć płynne, ale przy zapiekaniu "zetnie się"), zwinąć w rulony, naleśniki przeciąć na pół i wyłożyć nimi formę. Jak na zdjęciu, zachodząc jeden na drugiego, rozcięciami do góry.
Piekarnik rozgrzać do 180C i zapiekać naleśniki przez 10 minut. W ciągu tego czasu przygotować polewę.
Polewa: wszystkie składniki dobrze zmiksować aż do uzyskania pianki (ok. 5 min.).
Zalać naleśniki i zapiekać jeszcze dodatkowo 15 minut.
Przed podawaniem posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: dyniowe pancakes
Komentarze