Barszcz biały
Składniki:
- marchew [1 szt.] (krojona)
- pietruszka [1 szt.] (krojona)
- seler [0.25 szt.] (krojony)
- ziemniaki [8 szt.] (krojone)
- kiełbasa [2 szt.] (pokrojona)
- cebula [1 szt.] (krojona)
- jajka [8 szt.] (gotowane)
- majeranek [4 szczypty] (suszony)
- czosnek [12 ząbków]
- masło [50 g]
- kabanos [6 szt.] (pokrojone)
- boczek wędzony [250 g] (drobno pokrojony)
- ser twarogowy [1 op.] (z czosnkiem)
- pieprz indyjski [2 szczypty]
- koncentrat barszczu białego [1 op.]
- kostka rosołowa [2 szt.]
- woda [2 l]
- oliwa z oliwek [1 łyżka]
- liście laurowe [2 szt.]
Przygotowanie:
Obrane warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu przygotowanego z wody i kostek rosołowych. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek, kiedy pięknie się zarumieni - dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz kabanosy.
W czasie smażenia gotujemy jajka na twardo w osolonej wodzie.
Kiedy mięso będzie dobrze podsmażone, lekko chrupiące - dodajemy je do warzyw i rozrabiamy biały barszcz w jednej szklance wody. Dolewamy do bulgoczącego wywaru. Czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy wraz z twarożkiem czosnkowym i wlewamy kilka kropel oliwy. Próbujemy barszcz, doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone jajka (zostawiamy połowę by móc je przekrojone włożyć do zupy) i masło.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa ziemniaczana
Komentarze
Intryguje mnie ten serek twarogowy, jakoś go sobie nie wyobrażam w zupie, ale być może jestem w błędzie, dlatego jeśli ktoś spróbuje z serkiem to bardzo chętnie poczytam opinie
Sukkub666 bardzo Ci dziękuję za przepis, rewelacja i pełnia aromatu, nawet gdy do wielkanocy mamy daleko
Twaróg faktycznie, ciekawy