Wielkanocna babka cytrynowo-żurawinowa

autor: , kategoria: ciasta ucierane, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocna babka cytrynowo-żurawinowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocna babka cytrynowo-żurawinowa

Składniki:

  • jajka [6 ]
  • skórka z cytryny
  • cukier [1.5 szklanki]
  • mąka tortowa [3 szklanki]
  • mąka ziemniaczana [2 szklanki]
  • żurawina [2 ] (garście)
  • olej [1.5 szklanki]
  • proszek do pieczenia [3 łyżeczki]

Przygotowanie:

1. Jajka utrzeć z cukrem na kogiel-mogiel
2. Dodać skórkę i sok z cytryny
3. Wymieszać mikserem i nie przerywając dodać olej, wymieszane mąki z proszkiem. Na sam koniec dosypać żurawinę i wymieszać łyżką.
4. Wylać do formy na babkę i piec 175 stopniach do suchego patyczka około 1 h 15 min.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z kajmakiem i jabłkami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Zupa krem z zielonych szparagów z pistacjami
  • Mniam: 2
    Szybkie francuskie ciasteczka z budyniem i musem brzoskwiniowym
  • Mniam: 1
    Tartaletki ze śledziem z kremową nutą
  • Mniam: 1
    Wielkanocny Mazurek