Babka trójkolorowa

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka trójkolorowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka trójkolorowa

Składniki:

  • margaryna [250 g]
  • jajka [5 szklanek]
  • cukier [1 szczypta]
  • cukier waniliowy [32 g]
  • mąka pszenna [2 szklanki]
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
  • olej [8 łyżek]
  • ocet [1 łyżeczka]
  • kakao [1 łyżka]
  • mak [0.5 szklanki]

Przygotowanie:

Margarynę utrzyj z cukrem i żółtkami na gładka masę. Dodaj proszek do pieczenia, ocet, olej i olejek waniliowy, ponownie utrzyj. Wsyp przesianą mąkę (odłóż jedną łyżkę), dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj pianę ubitą z białek, całość delikatnie wymieszaj. Podziel ciasto na 3 części. Do jednej dodaj łyżkę mąki, do drugiej łyżkę kakao, do trzeciej 1 szklanki maku. Do blachy wysmarowanej tłuszczem wyłóż białe ciasto, potem kakaowe, a na wierzch ciasto z makiem.
Piecz ok. godzinę w temp. 180°C. Po upieczeniu wyjmij z formy po ok. 10 min.
Ciasto posmaruj po całej powierzchni polewą czekoladową i udekoruj płatkami migdałowymi.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Elżbieta Żołek - Sałatka gyros

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    ketchup awaryjny - gdy zabraknie sklepowego
  • Mniam: 1
    ketchup awaryjny - gdy zabraknie sklepowego
  • Mniam: 4
    Brokuły zapiekane w sosie beszamelowym
  • Mniam: 9
    Cebulka prażona