Pieczarki faszerowane mięsem i serem
Składniki:
- pieczarki [12 szklanek] (duże)
- mięso mielone [300 g]
- ser żółty [100 g]
- cebula [1 szt.]
- czosnek [1 szt.]
- masło [1 łyżka]
- bułka tarta [3 łyżki]
- jajka [1 szt.]
- natka pietruszki [1 łyżka] (posiekana)
- przyprawa w płynie do zup [0.5 łyżeczki]
- sól [1 szczypta]
- pieprz [1 szczypta]
- oliwa [1 łyżka]
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, obieramy i odcinamy ogonki. Cześć ogonków kroimy w plasterki (będzie to imitacja nóżek grzybków), a resztę kroimy w małą kostkę.
Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i smażymy razem z pokrojonymi pieczarkami na maśle na rozgrzanej patelni.
Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę Maggi. Dokładnie mieszamy i łączymy z podsmażoną cebulą, pieczarkami i czosnkiem. Dodajemy starty na dużych oczkach ser żółty i jeszcze raz mieszamy.
Farszem napełniamy dokładnie kapelusze pieczarek, a na wierzch wtykamy odcięty plasterek nóżki.
Pieczarki układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy około 1 godziny.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: kurczak z pieczarkami
Komentarze