Pascha wielkanocna z sosem owocowym
Składniki:
- mleko [2 l] ((ja dałam 2 % żeby było mniej kalorycznie))
- laska wanilli [1 szt.]
- cukier [0.75 szklanki]
- śmietana kwaśna [500 ml] (ja dałam 12%)
- jajka [6 szt.]
- bakalie [1 szklanka] (ja dałam: skórkę pomarańczową, orzeszki nerkowca, żurawinę suszoną, śliwki suszone)
- masło [250 g] (w temperaturze pokojowej)
- Sos
- owoce [250 g] (ja dałam owoce mrożone - jagody, maliny, wiśnie, truskawki)
- cukier [0.333 szklanki]
- woda [2 szklanki]
Przygotowanie:
Laskę wanilii przeciąć na pół, wydrążyć nasionka i wrzucić do mleka. Zagotować. Do wrzącego mleka powoli wlewać roztrzepane jajka ze śmietaną. Gotować, cały czas mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Usunąć wanilię i ostudzić. Na sitku ułożyć gazę i odcedzić mocno ser. Najlepiej zostawić go na cedzaku na całą noc, żeby woda odparowała.
Skórkę pomarańczową, żurawinę i śliwki suszone namoczyć w wodzie.
Przygotować sos. W garnuszku zagotować wodę i wymieszać z cukrem. Dodać owoce i gotować na małym ogniu ok. 20-25 min aż woda odparuje i sos zgęstnieje. Wystudzić.
Z rana ser skręcić w gazie i mocno wycisnąć. Ser ma być sypki. Cukier zmiksować z masłem i ucierać powoli z serem i bakaliami. Miskę wyłożyć gazą i napełnić ją serem. Wstawić do lodówki aż stężeje. Gotową paschę wyłożyć na talerz i polać sosem. Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pascha wielkanocna
Komentarze