Leniwe pierogi mojej babci
Składniki:
- ser twarogowy [40 dag] (do 50 dag)
- jajka [4 szt.]
- mąka [15 dag] (+ 0.5-1 szklanki do podsypywania)
- masło [3 dag] (+15 dag do polania pierogów)
- sól [1 szczypta]
- bułka tarta [2 łyżki]
Przygotowanie:
Niekawaśny, świeży ser, dobrze odciskamy i przecieramy przez sito lub przepuszczamy przez maszynkę (ja użyłam 3 razy praski do ziemniaków). Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy ser, żółtka, miękkie masło, sól i ugniatamy rękami na jednolita masę. W misce ubijamy białka na sztywno i łączymy je z zagniecionym ciastem. Konsystencja będzie dosyć rzadka, trzeba sporo podsypywać mąką, ale nie za dużo, bo pierogi będą twarde.
Przekładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i formujemy gruby wałek o średnicy 3 cm, spłaszczamy go dłońmi, tępą stroną noża nacinamy krateczkę i kroimy w skośne kawałki o szerokości 2-3 cm. Leniwe wrzucamy partiami do wrzątku na osoloną wodę, mieszamy delikatnie, czekamy aż się zagotują i jeszcze 2 minuty gotujemy na wolnym ogniu. Wybieramy łyżką cedzakową na talerze.
Polewamy masłem zrumienionym z bułką tartą i posypujemy cukrem (wg gustu). Można podać je również z gęstą śmietaną.
Smacznego!
*dla 4 osób
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: dietetyczne spaghetti carbonara
Komentarze
Do tej pory robiłam leniwe z dodatkiem ziemniaków. Te też są pyszne