makaron z warzywami i fetą
Składniki:
- makaron penne [100 g] (używam Lubelli)
- szpinak [200 g] (usmażony na patelni)
- oliwa z oliwek [1 łyżka] (tylko polać patelnię)
- cukinia [1 szt.] (pokrojona w plasterki, jeśli jest większa to jeszcze na poł)
- pomidory [1 szt.] (pokrojony w większą kosteczkę)
- czosnek [1 ząbek] (wyciśnięty)
- ser feta [1 plaster] (grubości ok 1.5cm)
Przygotowanie:
Uwaga! całe danie dobre na 2 porcje, łączna kaloryczność 600 kcal, więc po 300 na porcję
Na początek zalać makaron w garnuszku wrzątkiem, posypać solą dla smaku.
Wyjąć patelnię i wylać łyżkę oliwy i podgrzać. Dodać szpinak. Ja wzięłam mrożony, więc musiał się trochę rozgrzewać sam. Zdusić czosnek i dołożyc do szpinaku. Wymieszać.
Następnie pokroić cukinię i ser feta w plasterki a pomidora w kosteczkę. Wszystko dołożyć na patelnię.
Dodać przyprawy dla smaku.
Ja użyłam pieprzu, oregano, słodkiej papryczki i ziół prowansalskich.
Odradzam dodatek soli, ponieważ ser feta zawiera jej dużo a poza tym posoliliśmy już makaron.
Wszystko smaży się jeszcze ok 7 minut.
W tzw międzyczasie odcedzamy makaron.
Wszystko mieszamy i nakładamy na talerze.
Życzę smacznego! :)
Polecany film:
Mariola Bojarska-Ferenc, konkurs
Komentarze