Tortlilla z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- mięso
- kurczak [250 g] (filet)
- przyprawa do kurczaka [2 łyżeczki]
- olej rzepakowy [2 łyżki]
- Sałatka
- pomidory [1 szt.]
- cebula [0.5 szt.] (najlepiej czerwona)
- ogórek zielony [0.5 szt.]
- sałata lodowa [0.25 główki]
- sos sojowy [1 łyżka]
- sos pomidorowy
- jogurt naturalny [3 łyżki]
- keczup [1 łyżka]
- przyprawy [1 łyżka] (pieprz kajeński, papryka słodka, zioła prowansalskie)
- Dodatkowo
- placki tortilli [2 szt.]
Przygotowanie:
1. Składniki sosu wymieszać i włożyć na około 15 minut do lodówki dla "przegryzienia" smaku. W tym czasie przygotować mięso oraz sałatkę.
2. Filet z kurczaka pokroić na dość małe kawałki i doprawić ulubionymi przyprawami (pieprz kajeński, chilli, papryka słodka, curry, czosnek) bądź gotową mieszanką przypraw do kurczaka.
3. Kurczaka smażyć na oleju rzepakowym ok. 10 minut. W tym czasie przygotować sałatkę: warzywa odpowiednio pokroić w kostkę lub poszatkować. Całość wymieszać z sosem.
4. Na suchej patelni podgrzać tortille. Po nabraniu temperatury każdą posmarować sosem i ułożyć na niej warzywa. Na warzywa nakładamy kurczaka, zwijamy całość, przewiązujemy szczypiorkiem.
Jeśli tortilla trochę przestygła, warto włożyć ją na 5 minut do mikrofalówki.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: kurczak z grzybami leśnymi
Komentarze