Langos prosto z Budapesztu :)
Składniki:
- mąka pszenna [400 g]
- ziemniaki [2 szt.] (ugotowane)
- drożdże [30 g] (świeże)
- olej słonecznikowy [1 łyżka]
- mleko [1 szklanka] (ciepłe)
- sól - płaska łyżeczka
- ser żółty (do posypania)
- śmietana (do polania)
Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć do mleka i wymieszać. Ugotowane ziemniaki wystudzić i podusić. Na blat wysypać mąkę, dodać sól, ugotowane ziemniaki, olej. Składniki połączyć, wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok 30min. Po tym czasie ciasto podzielić na kulki i rozwałkować (wielkość dowolna mogą być 2 duże, albo 4-6 małych, przy czym warto pamiętać że ciasto jeszcze urośnie w piekarniku).
Smarzyć na głębokim tłuszczu z obu stron (jak pączki).
Podawać ze startym zółtym serem i kwaśną śmietaną.
Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno.
Można też zrobić wersję na słodko, nie dodając do ciasta soli a trochę curku i podawać z konfiturą :).
Polecany film:
Plebiscyt Kulinarny Blog Roku
Komentarze