Tort z czekoladą i bananami
Składniki:
- Biszkopt:
- jajka [2 szt.]
- cukier [100 g]
- gorąca woda [2 łyżki]
- cukier waniliowy [16 g]
- mąka pszenna [100 g]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- Wypełnienie:
- Banany [8 szt.]
- sok z cytryny [2 łyżki]
- czekolada mleczna [200 g] (najlepiej milka)
- jajka [3 szt.]
- masło [150 g] (miękkie)
- cukier waniliowy [16 g]
- śmietan-fix [2 op.]
- śmietana kremówka [500 ml]
Przygotowanie:
Biszkopt:
Ubij mikserem jajka z wodą aż masa będzie puszysta. Wymieszaj cukier z cukrem waniliowym, dodaj do masy i ubijaj ok. 2 minuty. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy jajecznej.
Tortownicę wysmaruj masłem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut. Po upieczeniu wyciągnij biszkopt i ostudź.
Obierz banany i przekrój w poprzek na pół. Wyłóż na ciasto i pokrop sokiem z cytryny. Pokrój czekoladę i roztop w garnuszku aż będzie gładką masą. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Śmietanę ubij na sztywno ze śmietan-fixem i wyłóż na ciasto (4 łyżki można wziąć do dekoracji).
Oddziel żółtka od białek. Ubij jajka, masło i cukier waniliowy. Wmieszaj ochłodzoną czekoladę. Ubij białka i dodaj do masy (ja mieszałam wszystko trzepaczką, bo po dodaniu wszystkiego i mieszaniu łyżką nie chciało mi się połączyć). Rozsmaruj na bitej śmietanie.
Można udekorować bitą śmietaną i ułożyć na niej praliny z milki.
Smacznego:)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem
Komentarze