Gulasz z kaszÄ… i kurczkiem
Składniki:
- cebula [1 szt.]
- groszek konserwowy [100 g] (bez zalewy)
- papryka czerwona [60 g]
- Piersi Kurczaka [150 g]
- kasza gryczana [70 g]
- olej [1 łyżeczka] (ulubiony)
- bulion drobiowy [0.5 szklanki]
- bulion drobiowy
- kolendra
- majeranek
- bazylia [1 pęczek] (świeże liście)
Przygotowanie:
Piersi kroję w kostkę i podpróżam na patelni bez dodatku tłuszczu. Posypuję majerankiem.
Na innej patelni należy zeszklic na łyżce oleju cebulę.
Kaszę gotuję (ja osobiście tylko 8 min. gdyż nie lubię mocno rozgotowanej).
Na patelnię z usmażoną cebulą dodaję gotowe piersi, pokrojoną w kostkę paprykę, kaszę gryczaną, groszek bez zalewy oraz posiekane listki bazylii.
Doprawiam kminkiem, majerankiem i kolendrą (przyspieszającymi metabolizm). Podlewam połową szklanki bulionu drobiowego Knorra.
Po zalaniu wszystkich składników bulionem na patelni duszę wszystko przez około 10-15 min do zniknięcia płynnego wywaru, cały czas mieszając.
Obiad bardzo smaczny, zdrowy, a także dietetyczny dzięki użyciu małej ilości tłuszczu, zawartości warzyw, chudego mięsa i bogatej w błonnik i węglowodany złożone kaszy.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl - Wegański gulasz
Komentarze