Lasagne
Składniki:
- mięso mielone [50 dag] (mięso wieprzowo-wołowe)
- sok pomidorowy [500 ml] (zagęszczony)
- cebula
- czosnek (3 ząbki)
- makaron (1 opakowanie)
- masło [2 łyżki]
Przygotowanie:
Przygotować sos: drobno posiekać cebulę i czosnek, dusić na niewielkiej ilości tłuszczu. Do lekko zrumienionych dodać mięso mielone i smażyć ok. 10 min, dodać sok pomidorowy oraz przyprawy, dusić na wolnym ogniu 10-15 min.
Przygotować sos beszamelowy: w garnku roztopić masło i dodać mąkę. Kiedy powstanie zasmażka, stopniowo dolewać mleko i gotować stale mieszając do zgęstnienia, doprawić do smaku. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych otworach. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, układać w nim kolejno warstwy: makaron, sos mięsny, sos beszamelowy, starty ser żółty. Zapiekać 30–40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: schab ze śliwką
Komentarze
Poza tym nie napisałaś ważnych informacji...czy makaron blanszować we wrzątku, czy piec pod przykryciem czy bez??.
Pominęłaś bardzo ważny składnik sosu beszamelowego jakim jest gałka muszkatołowa.
Lasagna z tego przepisu osobie która robi ją pierwszy raz na pewno dobra nie wyjdzie.
Hania 811 dobrze wspomniała, że najważniejszym składnikiem sosu jest gałka muszkatałowa (najlepiej cała, mielona ma całkiem inny smak, dodaje mniej wyrazistości).
Warto wspomnieć, że makaron do lasagne najlepiej podgotować w wodzie, w przeciwnym razie, będzie twardy (sos nie wsiąknie w makaron do tego stopnia, żeby był on miękki). Najlepiej zagotować wodę i włożyć dosłownie na chwilkę makaron do garnka. Nie przesadzić z ilością płatów makaronu, bo mogą się posklejać.
Do mięsa można dodać marchewkę i seler. Pokroić w drobne paseczki marchew i seler (można zetrzeć na tarce), dodać drobno posiekaną cebulę, dusić z czosnkiem i przecierem pomidorowym, doprawić do smaku.
Ja zawsze robię z surowego makaronu.
A gotować lasagne uczył mnie prawdziwy mistrz..wzięty szef kuchni pochodzący z Sycylii.
Jak sos ma odpowiednia gęstość, i dokładnie pokrywa makaron- ten pięknie zmięknie.
A Wy znowu z tą gałką :|
Pamiętajcie, że nie u każdego w domu dodaje się gałkę muszkatołową do sosu beszamelowego - znam bardzo dużo osób, które nie dodają gałki.
2.Gałka nie jest konieczna, ja nie używam.
3.Jeśli sosu jest sporo i jest on rzadki makaron dajemy surowy. Zawsze tak robię (ah! zresztą jak hania811).
4.Polecam mozarellę zamiast żółtego.