Sernik na zimno
autor: Smaczny,
kategoria: serniki, Wielkanocne potrawy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano:
2009-12-16
Składniki:
- mleko [1 szklanka] (ugotowane)
- cukier waniliowy [1 łyżeczka]
- żelatyna [2 łyżki]
- jajka [3 szt.]
- margaryna [10 dag]
- cukier [1 szklanka]
- galaretka [1 op.] (w proszku)
- serek homogenizowany [2 op.]
Przygotowanie:
Galaretkę sporządzić według przepisu na opakowaniu, ale użyć połowę przewidzianej w przepisie ilości wody. Odstawić do ostygnięcia.
Mleko zagotować z cukrem waniliowym, lekko ostudzić, dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Do garnka wbić jajka, margarynę i cukier. Garnek postawić na płytce i na bardzo małym gazie, cały czas mieszając, rozpuścić i połączyć te składniki. Masa musi być gorąca, ale nie za bardzo, żeby jajka zbytnio się nie ścięły. Ostudzić, dodać serki homogenizowane, wlać przez sitko mleko z rozpuszczoną żelatyną. Całość przelać do tortownicy i schłodzić w lodówce, aż masa stężeje, zalać wystudzoną galaretką.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z jagodami
Komentarze