Szarlotka z chałwą
Składniki:
- Składniki
- mąka [2 szklanki]
- cukier [1 szklanka]
- jajka [6 szt.]
- masło [1 kostka]
- proszek do pieczenia [1.5 łyżeczki]
- kakao [1 łyżka]
- cynamon [1 łyżeczka]
- jabłka [5 szt.]
- POLEWA
- masło [2 łyżki]
- cukier [0.5 szklanki]
- mleko [4 łyżki]
- chałwa [10 dag]
Przygotowanie:
Masło utrzeć z 0,5 szklanki cukru na puszystą masę.
Dodawać stopniowo dwa całe jajka i 4 żółtka.
Masę ubić mikserem.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części.
Do jednej dodać kakao i mieszać aż dokładnie połączy się z masą.
Białka ubić z pół szklanki cukru na sztywną pianę.
Dodać wiórki kokosowe i lekko wymieszać.
Blachę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Na dno blachy wyłożyć ciemne ciasto, na nie pianę z wiórkami, następnie starte jabłka.
Jabłka posypać cynamonem.
Na wierzch wyłożyć jasne ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.
Masło rozpuścić z mlekiem, cukrem i chałwą .
Upieczone ciasto posmarować przygotowaną polewą.
Polecam, ciasto jest pyszne!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z malinowym marmurkiem
Komentarze