Krewetki Courvoisier Sauté
autor: meryo,
kategoria: kuchnia francuska , dodano:
2012-11-25
Składniki:
- masło [2 łyżki]
- krewetki [800 g] (średnie, bez skorupek, oczyszczone)
- koniak [3 łyżki] (Courvoisier lub inny)
- marchew [1 szt.] (oskrobana i pokrojona w drobną kostkę)
- seler naciowy [1 szt.] (łodyga, pokrojona w drobą kostkę)
- natka pietruszki [1 łyżka] (świeża, drobno posiekana)
- estragon [1 łyżeczka] (świeży, drobno posiekany)
- cebulki szalotki [2 szt.] (posiekane)
- wino białe wytrawne [1 szklanka]
- śmietana kremówka [1 szklanka]
- sól
- pieprz
- sok z limonki (kilka kropli)
Przygotowanie:
Rozgrzać masło na dużej patelni na dużym ogniu. Dodać krewetki i smażyć 3 minuty, nie mieszać.
Przewrócić krewetki, przyprawić i smażyć jeszcze 3 minuty. Wlać koniak i zapalić.
Gdy tylko alkohol przestanie się palić, wyjąć krewetki i odstawić.
Na patelnię włożyć warzywa, natkę pietruszki, estragon i szalotkę. Smażyć 3-4 minuty na dużym ogniu. Dobrze przyprawić.
Wlać wino i smażyć jeszcze 3-4 minuty, aby odparować połowę płynu.
Dodać śmietanę i dalej gotować, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.
Zmniejszyć ognieć na mały i włożyć krewetki do sosu. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, żeby je odgrzać.
Skropić sokiem z limonki i podawać.
żródło: "Sztuka gotowania na co dzień" Paul Martin
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: wigilijne śledzie
Komentarze