Risotto z mięsem mielonym
Składniki:
- mięso mielone [400 g]
- ryż do risotto [200 g]
- cebula [1 szt.] (duża)
- bulion warzywny [1 l]
- ogórek konserwowy [2 szt.] (duże. lub 3 mniejsze)
- papryka czerwona [1 szt.] (Ja daję pół, średniej papryki.)
- koncentrat pomidorowy [2 łyżki]
- bazylia [2 łyżki] (najlepsza posiekana świeża)
- chili (przyprawa)
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Cebule obrać i pokroić w kosteczkę.
Na patelni lub w garnku rozgrzać ok. 2 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę.
Dodać mielone mięso i smażyć ok 10 min.
Doprawić, solą, pieprzem i szczypta chilli.
Dodać koncentrat pomidorowy.
Do bulionu wsypać ryż i Gotowac ok 15 minut, aż ryż zmięknie,często mieszać.
Ogórki obrać i bardzo drobno posiekać
Paprykę pokroić w kosteczkę.
Do ugotowanego ryżu z bulionem dodać podsmażone mięso,ogórki, paprykę oraz bazylię,
jeszcze raz doprawić i dokładnie wymieszać.
Pozdawać z sałatką.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: gruszki z serem pleśniowym
Komentarze