Składniki:
- ser biały [30 dag]
- cukier puder [3 łyżki]
- rodzynki
- czekolada mleczna [3 łyżki] (starta na tarce)
- wanilia (nieduży kawałek)
- skórka z cytryny (niewiele)
- ciasto naleśnikowe [8 szt.] (naleśniki)
- żółtko z jajka [2 szt.]
Przygotowanie:
Ser twarogowy dokładnie rozetrzeć widelcem, dodać cukier i żółtka, posiekaną jak najdrobniej wanilię (skórkę z cytryny) oraz rodzynki. Przygotowanym farszem posmarować naleśniki, składać je w chusteczkę i podsmażyć. Podawać posypane czekoladą.
Uwaga: Do tego farszu można jeszcze dodać łyżeczkę posiekanej skórki pomarańczowej i łyżeczkę posiekanych migdałów.
Przepis na podstawowe ciasto naleśnikowe polecam m.in. w: Naleśniki klasyczne z serem
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl- Tyrolskie naleśniki
Komentarze
Sama takie robie już od dawna jedynie zamiast wanilii do ciasta sypię cukier waniliowy
tez dalam cukier waniliowy zamiast wanilii, skorke z pomaranczy, no i pominelam rodzynki
zapieklam chwile w piekarniku (okryte folia)
mniam
Ja je jeszcze podsmażam już zwinięte z farszem. A podaję ze śmietaną.