Meksykański kociołek
autor: chilanes,
kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano:
2009-12-18
Składniki:
- papryka czerwona [1 szt.]
- papryka zielona [1 szt.]
- cebula biała [1 szt.]
- olej [2 łyżki]
- fasola czerwona [1 op.] (puszka)
- kukurydza [1 op.] (puszka)
- szczypior [1 pęczek]
- bulion [1 l] (warzywny)
- papryka (słodka, mielona)
- sos pomidorowy [150 ml] (ostry z chili)
- ser twarogowy [20 dag] (kremowy)
Przygotowanie:
Paprykę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w kosteczkę. Rozgrzać olej, na średnim ogniu smażyć paprykę przez ok 8/10 min, dodać cebulę, kukurydzę i fasolę, mieszając smażyć jeszcze 5min. Następnie podlać bulionem i pomidorowym sosem chilli, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, papryką. Szczypiorek umyć, posiekać, wymieszać z twarożkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Na talerz nałożyć warzyw, po czym udekorować kleksem z twarożku. Podawać np. z ryżem lub jako samodzielne danie. Smacznego.
(Sos chilli można zastąpić 1 papryczką chilli posiekaną i wymieszaną z puszką przecieru pomidorowego. Potrawę ta można również urozmaicić mięsem, np drobiownym)
Polecany film:
Kulinarne ciekawostki 01 - orzeszki piniowe
Komentarze
Szczypiorek??
To chyba mix polsko-meksykański.
zaczynam wątpić w swoja kulinarna wiedze.