Składniki:
- ser biały [1 kg] (trzykrotnie mielony)
- cukier puder [2 szklanki]
- masło [15 dag]
- mleko [0.5 szklanki]
- mąka ziemniaczana [3 łyżki]
- kakao [2 łyżki]
- galaretka [2 szt.] (truskawkowa)
- truskawki [50 dag] (świeże)
- żółtko z jajka [3 szt.]
- czekolada gorzka (tabliczka)
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać ser, zmiksować na jednolitą masę, przełożyć do rondla i – mieszając – zagotować na wolnym ogniu ciągle mieszając.
Mąkę rozprowadzić mlekiem, wlać do wrzącej masy serowej i – wciąż mieszając – jeszcze chwilę ją pogotować, by ser zgęstniał.
Gorącą masę serową podzielić na pół i do jednej połówki wlać kakao rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody i wsypać czekoladę startą na tarce o grubych oczkach.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i na przemian wlewać do niej raz część kakaowej masy serowej, raz – masy jasnej.
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, osączyć na serwetce, podzielić na połówki, ułożyć na wystudzonym serniku i zalać tężejącą galaretką.
Sernik wstawić do lodówki na 2 godz.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z jagodami
Komentarze
Dodałabym też trochę rozpuszczonej żelatyny. Na pewno będzie miał wtedy bardziej zwartą konsystencję.
W smaku bardzo dobry.