Ciasto orzechowe
autor: yugoslavia,
kategoria: ciasta kruche i francuskie, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano:
2009-12-18
Składniki:
- masło [250 g]
- jajka [4 szt.]
- mąka pszenna [3 szklanki]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- cukier [1 szklanka]
- kakao
- orzechy włoskie
- rodzynki
- migdały
Przygotowanie:
Jajka rozdzielić i odstawić białka na później. Mąkę, masło, 4 żółtka i proszek do pieczenie połączyć i wyrobić. Następnie podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Ciasto włożyć do zamrażarki na 30 minut.
Po wyjęciu jedną białą część ciasta i część kakaową potrzeć na wysmarowaną blachę. Na potarte ciasto wyłożyć orzechy, migdały, rodzynki. Następnie ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dosypać szklankę cukru. Ubitą pianę wylać na ciasto. Na pianę utrzeć ostatnią część ciasta. Piec 35-40 minut w 180 stopniach.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, kokosem lub zrobić polewę czekoladową.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: placek z truskawkami
Komentarze