Zapiekane spaghetti z warzywami
Składniki:
- spaghetti [400 g]
- marchew [3 szt.] (duże)
- pietruszka [2 szt.] (duże)
- seler [1 szt.] (średni)
- por [1 szt.] (biała część)
- ser żółty [200 g] (ja daję gaudę)
- śmietana [200 g]
- jajka [1 szt.]
- masło śmietankowe [3 łyżki]
- sól
- pieprz zielony
- papryka (przyprawa) (słodka)
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i seler obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Por kroimi w małą kostkę. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy wszystkie warzywa. Smażymy około 5 minut, po czym wlewamy przegotowaną wodę i dusimy tak długo aż warzywa zmiękną i odparowujemy wodę. Można doprawić je solą pieprzem i papryką słodką według uznania (ja daję dużo papryki). W tym czasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy tak jak jest napisane na opakowaniu. Ser trzemy na tarce o dużych oczkach. Śmietanę wlewamy do miseczki dodajemy jajko i szczyptę soli i mieszamy. Ugotowany makaron mieszamy z warzywami i doprawiamy. Wrzucamy wszystko do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, polewamy śmietaną z jajkiem i posypujemy serem (ja robię na dwie warstwy, naczynia nie zakrywamy). Pieczemy w piekarniku około 15 minut w 180 stopniach C.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: spaghetti z mascarpone i świeżym szpinakiem
Komentarze