Ciasto marchewkowe
Składniki:
- jajka [6 szt.]
- cukier [1 szklanka] (niepełna)
- marchew [25 dag] (utartej na drobnej tarce)
- sok z cytryny
- skórka z cytryny
- cynamon [1 łyżeczka]
- goździki [1 szczypta]
- bułka tarta
- olej
- orzechy [12 dag]
- migdały [12 dag]
Przygotowanie:
Przygotować tortownicę o średnicy 28 cm: wysmarować olejem i obsypać bułką tartą. Utrzeć żółtka z cukrem na pulchną masę, dodać sok i skórkę z cytryny, cynamon, goździki, migdały, orzechy, marchewki i utrzeć. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z masą marchwiową. Przełożyć ciasto do tortownicy i piec ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 200C.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: biszkopt z truskawkami, bitą śmietaną i galaretką
Komentarze
ja dodaję jednak sodki i proszku i zawsze wychodzi nawet największej pierdółce kuchennej
kiedys robilam wersje wegańską tego ciasta- bez jajek- z maka ziemniaczana.
Na pewno nie wygladalo tak pysznie jak na zdjeciu,ale mysle,ze bylo rownie dobre.
Nie dodawalam tez tylu przypraw- ale mysle,ze warto sprobowac, na pewno jest mega aromatyczne.
Warte spróbowania. Może nie wygląda tak bosssko jak na zdjęciu, ale w smaku bomba, cytrusowe akcenty zwłaszcza.
aa i dodam jeszcze że ta temperatura to chyba do słabo grzejących piekarników bo 200 st przy 50 minutach
jak dla mnie to za wysoka temp.
ale w moim przepisie jest proszek do pieczenia i soda, oprócz jajek - olej, dzięki czemu ciasto jest wyjątkowo wilgotne.
ach - moje wychodzi ciemne, jak murzynek
łatwo da się ludzi zmylić
Podoba mi się ta wersja z przyprawami ,ciasto jest aromatyczniejsze.
według UE marchewka to owoc