Żeberka w cebuli
Składniki:
- żeberka [1.5 kg]
- czosnek [5 ząbków]
- cebula biała [5 szt.]
- liście laurowe [5 szt.]
- ziele angielskie [7 szt.]
- sól [2 szczypty]
- papryka czerwona [3 szczypty]
- majeranek [2 szczypty]
- oliwa [6 łyżek]
- pieprz ziołowy [3 szczypty]
- przyprawa warzywna [2 łyżeczki]
Przygotowanie:
Uwielbiam pieczone żeberka, przygotowuje je na różne sposoby. Szukałam u nas wśród przepisów i nie znalazłam przepisu na żeberka w cebulce więc postanowiłam dodać. Mam nadzieję że zasmakujecie się w nich tak jak ja i moja rodzina :)
Kupujemy żeberka, ja wybieram takie z małą ilością tłuszczu ponieważ ani ja ani mój chłopak nie lubimy tłuszczu w mięsku. Wiadomo myjemy, odsączamy wodę. Ja je dziele na mniejsze kawałki. Miażdżę czosnek dodaje do niego przyprawy i dolewam troszkę oliwy( ja używam oliwy z oliwek). Nacieram tym żeberka, przekładam do garnka posypuje liściem laurowym i ziarenkami ziela i odstawiam na kilka godzin do lodówki. Te o to żeberka po minionym czasie "kiszenia" w lodówce przekładam na blaszkę obsypuję je dużą ilością cebuli pokrojonej w plastry i skraplam je oliwą. Przykrywam je folią aluminiową i piękę do miękkości. Gdy żeberka są już miękkie ściągam ściągam folię i przypiekam z wierzchu.
Żeberka podaję z ziemniaczkami oraz surówką :)
Smacznego !!!!!!
Polecany film:
Chusteczki makaronowe
Komentarze