krokiety ziemniaczane z sosem pieczarowym

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2014-05-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! krokiety ziemniaczane z sosem pieczarowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! krokiety ziemniaczane z sosem pieczarowym

Składniki:

  • ziemniaki [1.5 kg]
  • jajka (1+ do obtaczania)
  • bułka tarta (do obtaczania)
  • mąka ziemniaczana [1 łyżka]
  • sól
  • pieprz
  • pieczarki [30 dag]
  • cebula [0.5 szt.]
  • kostka smakowa [0.5 szt.]
  • mąka pszenna [1 łyżka]
  • śmietana kwaśna [2 łyżki]
  • ziarenko smaku [0.5 łyżeczki]

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. Zmielić. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i doprawić solą oraz pieprzem. Uformować krokiety, obtoczyć w jajku i bułce. Usmażyć na złoty kolor.
2. Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę pokroić na drobną kostkę. Szybko podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
3. Podsmażone pieczarki przełożyć do garnka, dodać 1,5 szklanki wody i kostkę warzywną. Gotować około 5 min.
4. Mąkę pszenną rozmieszać w połowie szklanki zimnej wody. Dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Dodać do pieczarek szybko mieszając.
5. Sos doprawić solą, pieprzem oraz ziarenkiem smaku. Gotować 2-3 min.
6. Usmażone krokiety wyłożyć na talerz i polać sosem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Przekąski na Sylwestra

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Zupa krem z zielonych szparagów z pistacjami
  • Mniam: 2
    Szybkie francuskie ciasteczka z budyniem i musem brzoskwiniowym
  • Mniam: 1
    Tartaletki ze śledziem z kremową nutą
  • Mniam: 1
    Wielkanocny Mazurek