Panna cotta z musem truskawkowym
Składniki:
- mleko [200 ml]
- cukier waniliowy [2 łyżeczki]
- wiórki kokosowe [1 łyżka]
- żelatyna [2.5 łyżeczki]
- truskawki [0.5 kg]
- mąka ziemniaczana [2 łyżeczki]
- śmietana [200 g] (30,36%)
Przygotowanie:
Śmietankę, mleko, cukier i wiórki umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści.
Doprowadzamy całość do zagotowania, zdejmujemy z ognia i wsypujemy żelatynę, mieszając dokładnie przez chwilę, by cała się rozpuściła.
Mieszankę przelewamy do szklanek, lub innych dowolnych naczynek, w których będziemy podawali deser ( u mnie były to kieliszki, ułożone w koszyczku, dla uzyskania pochyłego kształtu ).
Odstawiamy do wystudzenia i stężenia ( kilka godzin ).
Truskawki miksujemy blenderem, wlewamy do garnka i podsmażamy przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
W 3/4 szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do truskawek.
Jeszcze chwilę podsmażamy mieszając, by sos zgęstniał i ściągamy z ognia. Odstawiamy do przestygnięcia.
Chłodny sos przelewamy do panna cotty i gotowy już deser schładzamy w całości jeszcze przez 1-2 godz.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: świąteczne pierniki
Komentarze