Składniki:
- kasza gryczana [5 łyżek] (mozna dodac takze makaron)
- soczewica [1 szklanka]
- koncentrat pomidorowy [2 łyżki]
- cebula biała [1 szt.]
- szpinak [200 g]
- parówki [3 szt.] (dietetyczna wersja - gotowane mięso z kurczaka)
- oliwa [2 łyżki] (z oliwek)
- marchew [1 szt.]
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz
- majeranek
- bazylia
- sól
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy ok. 2 litry wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy soczewicę. Gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie na patelnie dajemy oliwe, podsmazamy na niej cebulkę, dajemy pokrojonego lub mrozonego szpinaku oraz trzemy do tego marchewkę. Podduszone warzywa wrzucamy do garnka z gotującą się soczewicą. Następnie dodajemy kaszy lub makaronu ( wg upodobania) i gdy się ugotuje w zupce, dajemy pokrojoną parówkę - lub mięsko z kurczaka drobno pokrojone. Zagotowac jeszcze raz i juz tylko trzeba doprawić podanymi przyprawami :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa owocowa
Komentarze
Ogólnie rzecz biorąc potrawka ta nie powala smakiem na kolana, ale doceniam fakt, że jest zdrowa, pożywna, prosta i stanowi dość oryginalne, ciekawe połączenie składników.
Przydałoby się sprecyzować, czy chodziło o soczewicę zieloną czy czerwoną, ja użyłam zielonej, bo bardziej mi smakuje.
Kaszę gryczaną natomiast lepiej dodać przed warzywami, bo dłużej się gotuje, a po co robić z warzyw kompletną papkę.
Ciekawie smakuje z tuńczykiem.