Domowy majonez sałatkowy
Składniki:
- olej rzepakowy (tyle aby majonez miał odpowiednią konsystencję, ok 1,5 szklanki)
- jajka [2 szt.] (sparzone kilka sekund we wrzątku)
- sól [2 szczypty] (duże szczypty)
- cukier [2 szczypty] (duże szczypty)
- kwasek cytrynowy [2 szczypty]
- musztarda [3 łyżeczki] (wg upodobania może być więcej, wtedy majonez będzie pikantniejszy)
- pieprz [1 szczypta]
Przygotowanie:
Do miski wbijamy dwa całe jakja, wcześniej sparzone przez kilka sekund we wrzątku. Do tego dodajemy 2 szczypty soli, 2 szczypty kwasku cytrynowego, 2 szczypty cukru, pieprz oraz musztardę, wg upodobania 2-3 łyżeczki. Następnie miksujemy końcówką miksera przeznaczoną do miksowania (tą nóżką z nożykami np do koktajli), miksujemy kilka chwil w jedną stronę cały czas do momentu połączenia się składników.
Następnie powoli, maleńkim strumyczkiem wlewamy olej. Ważne aby na samym początku wlewać olej bardzo powoli, inaczej majonez może się zważyć. Przez cały czas miksując w jedną stronę dolewamy powoli tyle oleju aż sos będzie mieć odpowiednią dla nas konsystencję, do dekorowania najlepiej dodać więcej oleju żeby majonez był sztywniejszy. UWAGA: nie należy w trakcie miksowania z olejem dodawać np. większej ilości musztardy gdyż sos majonezowy może się zważyć. Lepiej później dołożyć go np podczas mieszania całej sałatki.
Na bazie tego majonezu można stworzyć wiele wariantów zimnych sosów sałatkowych, past i dipów np. tatarski, czosnkowy, chrzanowy, koperkowy, pomidorowy-ketchupowy, bazyliowy, itp poprzez delikatne wymieszanie łyżką odpowiednich składników sosu z przygotowanym majonezem.
Polecany film:
Robert Harna - skrzydełka amerykańskie
Komentarze
zastanawiam się do jakiego "komercyjnego" majonezu ten jest podobny w smaku
zaciekawiło mnie dlaczego majonez mieszamy tylko w jednym kierunku
gwiazdki przyznaję za:
tradycyjnie zdjęcie home made
za to że komuś się chce robić majonez domowy skoro słoiczek to wydatek ok 3 zł
za to że zaintrygowałam się tym jednokierunkowym mieszaniem
ps. jak długo taka mixtura zachowuje przydatność do spożycia
Sposób na zważenie jest prosty, dodawać ugotowane na twardo żółtka(same, bez białek) - (w równej ilości co surowych żółtek lub w innej opcji same ugotowane) wtedy można mieszać jak się chce
Nie wiem czy się skuszę, nie lubię surowych jajek, nawet po sparzeniu skorupki. Chyba, że do tataru, to toleruję :O
Ale na pewno jest smaczny
Bardzo fajny opis przygotowania majonezu, dlatego ocena maksymalna.