Tarta melasowa ulubiony deser Harry'ego Pottera
Składniki:
- CIASTO
- mąka razowa [225 g]
- masło [110 g] (pokrojone w kostkę, odłożone do zmięknięcia)
- jajka [1 szt.]
- masa melasowa
- złoty, miodowy syrop (golden syrup) [450 g]
- bułka tarta [85 g]
- szczypta zmielonego, świeżego imbiru
- cytryna [1 szt.] (sok)
Przygotowanie:
W misce wymieszać masło z mąką, a następnie połączyć z jajkiem (za pomocą noża, „tnąc” składniki).
Odłożyć ciasto na bok, w pokojowej temperaturze. Po kilku minutach cienką, około pół centymetrową warstwę ciasta rozłożyć w formie do tarty i nakłuć widelcem w kilku miejscach, odłożyć na 30 minut do lodówki.
Podgrzać piekarnik (190oC), Na ciasto położyć papier to pieczenia, na który z kolei należy wysypać surową fasolę lub ryż, by podczas pieczenia ciasto nie uległo deformacji, piec w ten sposób 10 – 15 minut. Ściągnąć z ciasta papier z fasolą i piec dalej do uzyskania złocistego koloru. Wszystkie składniki do masy melasowej połączyć, wymieszać i rozprowadzić na upieczonym „spodzie” ciasta, piec kolejne 30 minut.
Złoty syrop można kupić gotowy w sklepie, można także zrobić go samemu. Potrzebne będzie 200 g cukru i 50 g wody. Na średnim ogniu zagotować cukier z wodą, aż całość ulegnie karmelizacji i będzie miała ciemnozłoty kolor. Kolejne potrzebne składniki to 1 kg cukru, 600 g wrzącej wody i 2 łyżki soku z cytryny (można dać więcej). Do gotowej mieszanki dodać ostrożnie wrzącą wodę, wsypać cukier i dodać soku z cytryny. Wymieszać, zagotować i gotować na bardzo małym ogniu do zgęstnięcia (gorący syrop jest stosunkowo rzadki, więc nie przesadzić! Jak ochłodnie będzie gęstszy).
Polecany film:
Hallongrottor - szwedzkie ciastka "malinowe groty"
Komentarze