Tarta z jablkami
Składniki:
- CIASTO
- mąka [285 g]
- masło [175 g] (zimnego pokrojonego)
- wody [6 łyżek] (zimnej)
- jajka [1 ] (jajko z woda do glazury)
- Wypelnienie
- jablka lub brzoskwinie [1.2 kg]
- cytryna [1 ] (sok z cytryny)
- cukier [100 g]
- maki ziemniaczanej [3 łyżki]
- cynamon [0.5 łyżeczki]
- maslo [30 g] (pokrojone)
Przygotowanie:
Make przesiac do miski sol i maslo dodaj Palcami rozetrzyj maslo z maka Szybko zagniesc ciasto dodajac po lyzce wody Uformowac 2 kule jedna troche wieksza druga mniejsza Zawinac folie i wlozyc do lodowki na min 20 min
Jablka obiez i pokroj na plastry Wymieszaj z sokiem z cytryny cukrem maka ziem i cynamonem Odstawic
Na lekko posypanej maka stolnicy rozwalkuj wieksza kule na 3 mm placek wiekszy niz forma o srednicy 23 cm Placek przeloz przeloz do formy Przytnij brzegi i wstaw do lodowki Piekarnik nagrzej do 220 stopni C Rozwalkuj druga czesc ciasta na grubszy 5 mm placek i wycinaj wzory na wierzch ciasta np liscie tj na zdj
Wyjmij ciasto z lodowki i posmaruj spod glazura Wyluz jablka z sokiem skupiajac je w srodku ciasta Rozsypac kawalki masla Zaczynaj od zewnatrzx krawedzi formy ukladaj ozdoby z ciasta Posmaruj glazura z jajka i wody Piec 10 min nastepnie obniz temp do 180 stop C i pecz pzrez 35-40 min Przed podaniem posyp cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa mleczna
Komentarze