Jeżynowy serniczek w szklance
Składniki:
- jeżyny [150 g]
- cukier brązowy drobnomielony [1 łyżka]
- ciastka korzenne [4 szt.] (imbirowe)
- masło śmietankowe [1 łyżeczka]
- ser mascarpone [125 g]
- sok z cytryny [2 łyżki]
- skórka z cytryny (z jednej cytryny)
Przygotowanie:
Przepis znaleziony na jednym z brytyjskich portali. Wielokrotnie przeze mnie przygotowywany. Uwielbiany przez całą rodzinę.
1. Rozgrzewamy bardzo mocno patelnię i wsypujemy na nią brązowy cukier. Czekamy aż cukier rozpuści się i utworzy syrop. Dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny oraz wrzucamy na patelnię jeżyny, szybko mieszając. Smażymy ok. 2-3 minut. Jeżyny puszczą sok, który razem z cukrem zamieni się w syrop, ale owoce powinny zachować swój kształt.
Całość pozostawiamy do ostudzenia
2. W międzyczasie rozgniatamy ciastka i łączymy z roztopionym masłem a następnie wykładamy nimi dno szklanek/pucharków, wyrównujemy (można uklepać łyżką).
3. Serek mascarpone mieszamy delikatnie z resztą soku, starta skórką oraz cukrem pudrem. Rozdzielamy powstałą masę między dwie szklanki. Na wierzch ukladamy ostudzone jeżyny wraz z syropem.
Zamiast ciastek imbirowych można użyć zwykłych herbatników ale osobiście uważam,że imbirowe dodają deserowi charakteru przez co nie jest mdły ani słodki.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pascha wielkanocna
Komentarze