Gołąbki z kapusty włoskiej
Składniki:
- mięso mielone [0.5 kg]
- ryż arborio [30 dag]
- kapusta włoska [1 główka] (o zwartej budowie)
- pomidory pelati [2 op.]
- sok pomidorowy [2 szklanki]
- bulion drobiowy [2 szklanki]
- masło [2 łyżki]
- mąka pszenna [4 łyżeczki]
- oliwa z oliwek
- mieszanka greckich ziół (oregano, rozmaryn, tymianek, szałwia, papryka, odrobina gorczycy, czosnek granulowany, suszona cebula)
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Przepis na około 30 niewielkich gołąbków. Zagotujemy wodę w garnku o szerokiej podstawie. Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i czyścimy. Wycinamy głąb (aby ułatwić oddzielanie kolejnych liści).
Gdy woda się zagotuje, wkładamy kapustę i ostrożnie zdejmujemy liście. Odkładamy do ocieknięcia. Rozgrzewamy oliwę na patelni, przesmażamy mięso z przyprawami. Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. W misce mieszamy usmażone mięso z ryżem, ewentualnie doprawiamy do smaku. Łyżką przyklepać powstały farsz, tak aby był w miarę zwartej budowy. Od przygotowanych wcześniej liści kapusty ścinamy zgrubiałą część łodyżki. Na każdy liść kładziemy łyżkę farszu i zawijamy, najpierw wzdłuż liścia do środka (tak aby farsz nie wypadł) a następnie zwijamy w rulonik. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos – pomidory z puszki chwilę przesmażamy razem z sosem, w którym były, następnie blendujemy, dodajemy sok i bulion oraz rozprowadzoną w wodzie mąkę. Zagotowujemy. Dodajemy masło i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zalewamy gołąbki sosem, naczynie okrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego 190-200 stopni, z włączoną dolną grzałką. Dusimy około godziny. Najlepsze są po kilku godzinach.
Polecany film:
Mariola Bojarska-Ferenc, konkurs
Komentarze