Uroda Życia poleca: ciasto bananowe z cynamonem i włoskimi orzechami
Składniki:
- banan [2 szt.] (dojrzałe, obrane i rozgniecione na papkę)
- cukier [1 szklanka]
- cukier waniliowy [1 op.]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka] (bez fosforanów)
- sól (szczypta)
- cynamon [1 łyżeczka]
- masło [75 g] (miękkie)
- jajka [1 szt.]
- mąka [1 szklanka]
- orzechy włoskie (garść uprażonych i posiekanych)
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 1800C.
Foremkę wysmaruj miękkim masłem i lekko posyp bułką tartą.
2. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym.
3. Dodaj jajko, mieszając, dodaj banany, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Wciąż mieszając, dodawaj mąkę.
4. Przełóż masę do foremki, orzechy ułóż na wierzchu.
5. Piecz godzinę na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu pozostaw na 15 min do ostygnięcia.
To ciasto jest tak proste w przygotowaniu, że nawet jeśli w kuchni nie czujesz się najpewniej, z łatwością je zrobisz. Nie ma sposobu, żeby się nie udało!
Pachnie cynamonem, więc szczególnie dobrze smakuje zimą.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z agrestem
Komentarze