Uroda Życia poleca: quinoa, czerwona fasola, pesto z natki pietruszki i pieczone warzywa
Składniki:
- fasola czerwona [300 g] (ugotowana i odsączona np kinley, adzuki)
- pieczone warzywa (np. marchewka, pietruszka)
- QUINOA
- komosa ryżowa [1 szklanka] (czyli quinoa)
- woda [2 szklanki] (wrząca)
- liście laurowe [2 ]
- sól morska
- PESTO Z NATKI PIETRUSZKI
- natka pietruszki (umyty i osuszony)
- czosnek [2 ząbki] (obrane i wyciśnięte przez praskę)
- oliwa z oliwek [2 łyżki]
- sok z cytryny (do smaku)
- sól morska
Przygotowanie:
1. Ugotuj quinoa – zalej ziarenka wrzącą wodą, dodaj sól, listki laurowe i gotuj pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu przez 15 min. Po upływie tego czasu quinoa powinna wchłonąć całą wodę (nie trzeba jej odcedzać), stać się miękka, ale jednocześnie sypka.
2. Podczas gotowania quinoa przygotuj pesto z natki pietruszki: wszystkie składniki zmiksuj ze sobą w blenderze.
3. Następnie wszystkie składniki potrawy ułóż w miseczkach lub na talerzach.
4. Dopraw solą, pieprzem, cytryną lub oliwą, jeśli uważasz to za stosowne.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: tarta z brokułami, szynką i serem
Komentarze