Pyszne podwójnie czekoladowe babeczki
autor: Hipottam,
kategoria: babeczki i muffiny , dodano:
2015-05-16
Składniki:
- mąka pszenna [2 szklanki]
- kakao [30 g]
- jajka [2 ]
- czekolada mleczna
- cukier [100 g]
- olej rzepakowy [100 ml]
- cukier puder
- sól
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pojedynczo dodać żółtka, ubijać, dodać cukier, ubijać jeszcze przez około 3 minuty, dolać olej i miksować kolejne 2-3 minuty.
Do masy wlać roztopioną i przestudzoną czekoladę, delikatnie wymieszać, dodać przesianą mąkę i kakao miksować na puszystą masę. Gotowe przelać do formy wyłożonej papilotkami.
Piec w temp. 180'C przez ok 20-30 min (do tzw. suchego patyczka).
Gotowe posypać cukrem pudrem.
Do ciasta można wrzucić posiekaną czekoladę karmelową Wedla.
Smacznego! :)
Polecany film:
Muffiny reniferki FB
Komentarze