Pizza Alla Macelaio
Składniki:
- drożdże [30 g]
- mąka pszenna [500 g]
- sól [1 łyżeczka]
- mąka (do posypywania)
- pomidory [100 g]
- oliwa [2 łyżki]
- czosnek [2 ] (ząbki)
- oregano [1 ] (pęczka)
- salami [100 g]
- oliwki [20 g] (czarne)
- ser [200 g] (najlepiej Provolone lub inny włoski)
- szynka [150 g] (gotowana)
- oliwa z oliwek
- woda [150 ml] (ciepła)
Przygotowanie:
Drożdze rozpuścić w małej misce w niedużej ilości letniej wody z dodatkiem 2-3 łyżek mąki,a następnie wymieszać tworząc jednolitą masę. Miske przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 40 minut.Kiedy wyrośnie, resztę mąki przesiać na stolnicę i wymieszać z zaczynem.Całość posolić 1/2 łyżeczkisoli i dalej mocno wyrabiać.Powstanie miękkie ,spójne ciasto, które nalezy ugniatać jeszcze 40 minut stopniowo dolewając resztę wody.
Gdy już będzie gotowe, powstałą kulę podzielić na 3-4 równych kawałków, oprószyć mąką i kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Odstawić w ciepłe miejsce na ok 2godz.. Po tym czasie (kiedy ciasto juz wyrośnie)rozgnieść rękami lub rozwałkować kawałki ciasta na posypanej mąką powierzchni tworząc placki o gr 0,5 cm.
Pomidory posiekać.Czosnek rozetrzeć z solą i obsmażyć lekko na oliwie.Dodac pomidory, wymieszać z posiekanym oregano.Szynkę i salami pokroić w paski.Rozłożyć wraz z oliwkami na cieście. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut w bdb wysokiej temperaturze-ok 260stopni.
Polecany film:
Pizza z wieprzowiną i serem pleśniowym
Komentarze