Tartiflette
Składniki:
- ziemniaki [1 kg]
- cebula [1 szt.] (duża (lub 2 małe))
- boczek [200 g]
- śmietana [2 łyżki]
- wino białe wytrawne [0.5 szklanki]
- czosnek [2 ] (ząbki)
- pieprz
- sól
- ser reblochon [1 szt.]
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Następnie wrzucamy do garnka z zimną wodą i gotujemy do stanu lekkiej twardości
W międzyczasie kroimy cebulę w piórka, boczek w kostkę, a czosnek na drobno.
Wrzucamy na patelnię boczek, podsmażamy, następnie dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy na rumiano dodajemy sól i pieprz.
Połowę ziemniaków wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, na nie kładziemy połowę zawartości patelni. Dodajemy pozostałe ziemniaki na które kładziemy drugą połowę boczku z cebulą i resztą.
Na górę naszej tartiflwttw kładziemy śmietanę i ser pokrojony na 4, a mianowice: raz przez całą dugość i raz na pół (przez szerokość). ser kładziemy na wierzchu i zalewamy to winem (opcjonalnie).
Teraz wkładamy do piekarnika 220 stopni na ok 30 godz.
gotowe:)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: jajka faszerowane
Komentarze