Sphagetti z charakterystycznym sosem pomidorowym
Składniki:
- Lubella Makaron Spaghetti nr 4 [400 g]
- Pomidory Łowicz z puszki [2 szt.]
- Koncentrat pomidorowy Kotlin [3 łyżki]
- cebula [2 szt.]
- czosnek [6 ząbków]
- whisky [30 ml]
- cukier brązowy [3 łyżeczki]
- ocet balsamiczny [2 łyżki]
- chili papryczka [1 szt.]
- ser parmezan [1 szt.]
- oliwa z oliwek
- bazylia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy: twardość al dente przez 7 minut, normale przez 10 minut. Cebule i czosnek siekamy na drobną kostkę i przesmażamy na 3 łyżkach oliwy z oliwek aż cebula i czosnek się zarumieni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier, przesmażamy aż całość się skarmelizuje.
Dodajemy pomidory z puszki i whisky, ocet balsamiczny oraz posiekane chili. Całość dusimy aż lekko zgęstnieje a pomidory się rozpadną, ok. 5 min. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.
Tak przygotowany sos łączymy z makaronem. Dzięki wyborowi makaronu Lubella produkowanego z wysokiej jakości pszenicy, wszystkie składniki będą miały idealną konsystencję. Danie posypujemy bazylią oraz parmezanem do smaku.
Polecany film:
Węglowodany - jakie jeść żeby nie tyć
Komentarze