Składniki:
- cukinia [1 szt.] (lub 2 małe)
- ziemniaki [3 szt.]
- mąka [0.5 szklanki] (około)
- cebula [1 szt.] (duża, opcjonalnie)
- jajka [2 szt.]
- papryka [0.5 łyżeczki] (mielonej, ostrej)
- czosnek [1 ząbek]
- musztarda [1 łyżka]
- sól [1 szczypta] (do smaku)
- pieprz [1 szczypta] (dosmaku)
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach (1 szt, można zetrzeć na dużych), odciskamy z nich wodę.
Cukinie obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Solimy i odstawiamy na chwile by puściła sok, a następnie odsączamy.
Cukinię łączymy z ziemniakami, dodajemy drobno posiekana cebule i posiekany lub przepuszczony przez praskę czosnek. Dodajemy pozostałe składniki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy jeszcze trochę mąki.
Łyżką nakładamy na patelnie małe placuszki. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Smacznego!
Polecany film:
Racuchy z jabłkami FB
Komentarze
Zasranawia mnie jednak to że w składnikach podana jest musztarda, ale w opisie juz nie. Stąd moje pytanie; jaka jest jej rola w tej potrawie?
brawo tez za czosnek!
Nigdy nie próbowałam połączyć tego z ziemniakami
Dzieki za ten przepis - już wiem, że mi bedzie smakowało
Z sosem czosnkowym - pycha.
Dzieki cukini i musztardzie zapowiadaja sie bardzo oryginalnie w smaku.
Brzmi przesmacznie i nieskomplikowanie.
Must try- koniecznie.
nastepnym razem zrobie sobie jeszcze do nich twarozek ze szczypiorkiem i rzodkiewka-uwielbiam takie polaczenia
nie jest jednak napisane co robimy z musztardą?
ja w swoich placuszkach cebulę też tre na tarce, na miazgę tak jak i ziemniaki
cukinia, czosnek , musztarda i mamy nowe danie
chetnie wyprobuje, bo z cukinia juz jadlam ale z musztarda jeszcze nie
i takie pytanko, bo my w wlkp. jemy placki na slodko, te tez mozna??
Chociaż znam osobę , która je frytki z lodami
vesenka
ale ja tych plackow nie posypie cukrem-obiecuje